2011. december 4., vasárnap

Kerékpárút Pakstól az atomerőműig

Kerékpárút épül jövőre Pakstól Csámpáig, így az atomerőműbe is el lehet majd jutni biciklivel a városból. Az önkormányzat pályázati támogatást nyert el a beruházáshoz, amelynek a költsége meghaladja a 200 millió forintot - közölte Hajdú János (Fidesz) polgármester az MTI-vel.

    Paks önkormányzata a Dél-dunántúli Operatív Program keretében a Paks és Csámpa közötti kerékpárút belterületi szakaszának a megvalósítására 56 millió forint támogatást nyert el. A város ezt 10 százalék önrésszel egészíti ki saját forrásból. Az érintett szakasz hossza mintegy 1500 méter.
    A tervezett út külterületi, 3000 méter hosszú szakaszára ebben a programban nem lehetett támogatást igényelni, így a Közlekedés Operatív Program keretében nyújtott be a város pályázatot. Hajdú János erről azt mondta, hogy hivatalos értesítés még nem érkezett, de információik szerint sikerrel jártak. Az igényelt támogatás 153.726.178 forint, amely a beruházás teljes költségét jelenti.
    A tervezett kerékpárút nyomvonala a 6-os számú főútvonal mellett halad. Csatlakozik a várost elkerülő út mellett haladó és a lakótelepen véget érő kerékpárúthoz, keresztezi az atomerőmű két bejáróútját, amelyen az ott dolgozók megközelíthetik majd munkahelyüket. A bicikliút a már meglévő szakaszokkal összeköttetést jelent Paks városközpontja, lakótelepi része, a paksi atomerőmű és Csámpa között.
    Régi terv volt, hogy ”kiérjünk” az atomerőműhöz. A 2800 dolgozó is igényli, és az életmódbeli változások is sürgették ennek a kerékpárútnak a megépítését. És az is nagyon fontos, hogy egy külső településrésszel, jelesül Csámpával össze tudjuk kötni a várost.
    Közlése szerint ez a harmadik terv, amelyet az útra vonatkozóan készítettek, mert folyamatosan változtak a műszaki előírások. A legutóbb négy centiméterrel kellett szélesíteni a terveken az utat, hogy pályázhassanak.
    A város önkormányzata a szükséges előkészítő munkát már elvégezte, így például a korábban magántulajdonban lévő területeket megvásárolta. Ez több mint negyvenmillió forintba került - mondta a város vezetője. Hajdú János hozzátette: az összességében 4,5 kilométer hosszú kerékpárút a tervek szerint a jövő év második felében épül meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése