2016. június 27., hétfő

Jubileumok a Budapesti Kerékpáros Szövetség életében

Hosszú szünet után 1991-ben újraalakított Budapesti Kerékpáros Szövetség most ünnepli 25. évfordulóját. Az újra alakítás óta szinte minden szakágban – országúti időfutam és mezőnyverseny, MTB, BMX – szervezte a versenyeket a budapesti kerékpárosok részére. Szakági versenyeken belül, pedig kiemelt figyelmet fordított a Budapesti Diákolimpiák és Budapesti Egyetemi Bajnokságok megszervezésére, melyhez kapcsolódva a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség felkérte a budapesti szövetséget az országos egyetemi bajnokságok – időfutam és MTB – szakában történő megrendezésére.
De a szövetség nem csak magát ünnepli idén, hanem egyik elnökségi tagját Dömötör Sándort is, aki idén ünnepli 80. születésnapját. Edzői pályafutását 45 éve kezdte és a mai napig olyan aktív edző aki még a ma is kiáll az út szélére, kísér, nevel (életre is) s még mindig meg tudja teremteni egyedül a feltételeket a sportra. Ma Ő az aktív edzői társadalom legidősebb tagja.

A kerékpározást versenyzőként 1957-ben kezdte a Postás Sportegyesületben, majd megszakítás nélkül 1971-től edzőként dolgozott egyesületéért és a kerékpársportért.
Több éven keresztül tagja volt az Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségének. Áldozatos munkájának köszönhetően nem halt ki Magyarországon a „steher”, a motorvezetéses sport, a pályasport leglátványosabb szakága. A többi szakágban is sportágfenntartó szerepe volt és van a kerékpársportban, mert szakosztályával rendszeresen megrendezte azokat a bajnokságokat, melyet a szakági szövetség anyagiak hiányában elhagyott volna.
A kerékpársport minden szakágán voltak sikeres versenyzői. A teljesség igénye nélkül, pályán Berkesi András, Stubán Ferenc, Filutás Árpád; országúton Eisenkrammer Károly, Steig Gábor, Speczár Viktor, Jéger Veronika; cyclo-cross Ottó József, Vinczeffy Zsolt, Vajda Márta; MTB Eisenkrammer Károly, Vajda Márta.
2002-ben a Postás SE csapata és Vanik Zoltán nyerte a Tour de Hongrie-t és ezen túl számos több napos nemzetközi országúti versenyen szerepeltek sikeresen az által felkészített sportolók.
Több sportolója kijutott az elite világbajnokságra, Ottó József, Vinczeffy Zsolt az olimpiai kerettagjai voltak. 2000-ben Vajda Márta állt a legközelebb a kvalifikációs helyhez, míg Vinczeffy Zsolt 2004-ben kijutott az olimpiára.
Dömötör Sándor edzői munkássága alatt számtalan országos- és világrekordok döntött meg és azóta is megdöntetlenül tart! Az UCI a világ legjobb eredményének minősítette a Millenárison 1992-ben 8:36:17,00 idővel beállított világcsúcsot az 500 kilométeres motorvezetéses versenyben. A kerékpárt Filutás Árpád hajtotta, a motoron Dömötör Sándor és Pázsitka István egymást váltva vezette.
Dömötör Sándor fentiekben röviden összefoglalt, ám ennél sokkal színesebb és gazdagabb életútját és áldozatos munkáját a Budapesti Kerékpáros Szövetség az Magyar Amatőr Kerékpáros Bajnokság 2016. június 12-i futamán, a Tour de Gyömrő Mezőnyverseny Budapest Bajnokságon átadott díjjal köszönte meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése